• Wpisów: 99
  • Średnio co: 8 dni
  • Ostatni wpis: 1 rok temu, 20:16
  • Licznik odwiedzin: 5 003 / 867 dni
 
mietka123
 
Składniki:(Na 4 porcje)
*1 kg ogórków gruntowych
*1 łyżka soli
*8 ząbków czosnku (dwa na jeden słoik)
*8 patyczków kopru(dwa na jeden słoik)

Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy, ucinamy nie ładne końce i ścieramy na tarce o grubych oczkach(chyba że ktoś woli to na mniejszych).Starte ogórki umieszczamy w misce i zasypujemy solą, zostawiamy tak na 30 minut aż puszczą sok. Do wyparzonych i jeszcze ciepłych słoików wkładamy na dno po jednym czosnku i patyczku kopru. Przecier przekładamy do słoików, pozostawiając trochę miejsca od zamknięcia. Dobrze to ugniatamy w słoiku, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Na wierzch kładziemy również po jednym ząbku czosnku i jednym patyczku kopru. Wieczka wrzucamy na chwile do gotującej się wody(dosłownie kilka sekund),następnie kładziemy je na ścierce aż do wyschnięcia. Zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciemne miejsce.
DSCF6001.JPG


DSCF6004.JPG

Nie możesz dodać komentarza.